Boekpresentatie!

28/08/2018


En toen was Schaduwen ineens geboren, enkele weken eerder dan gepland, en moest ik nadenken over wel of niet een officiële boekpresentatie. Het was aanlokkelijk om het gewoon maar niet te doen, want hoe en waar en wanneer en - het allerbelangrijkste – met en voor wie? 

Boekpresentaties zijn bepaald geen populaire feestjes, zei iemand met wie ik erover sprak heel stellig, en al helemaal niet als het om een onbekende auteur gaat. Je mag blij zijn als er anderhalve man en een paardenkop komt opdagen. Dat klonk niet erg bemoedigend, maar de gedachte aan een feestje lonkte. En ik wist ook precies waar ik dat feestje dolgraag zou willen vieren. 

Schaduwen gaat namelijk over Ellen Groenenboom, die volgens de achterflap van het boek een teruggetrokken bestaan leidt op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld. Die boerderij bestaat echt en ligt op het landgoed Rozendaal, in de bossen van het Limburgse Montfort. Vroeger was het daadwerkelijk een boerderij, tegenwoordig is het een vakantiewoning die eigendom is van de Stichting Het Limburgs Landschap.

Net als Ellen Groenenboom heb ook ik drie Drentsche Patrijshonden, en samen met mijn honden zwerf ik graag rond in de Montfortse bossen. Meer dan eens had ik tijdens die omzwervingen gemijmerd over hoe fijn het zou zijn om op die plek, in de woning van mijn hoofdpersoon, een boekpresentatie te houden. Ik trok de stoute schoenen aan en stuurde een mailtje naar de verhuurder van de vakantiewoning. En toen ging alles ineens heel snel. ‘Mijn’ boerderij bleek elk weekend van augustus tot en met oktober verhuurd. Elk weekend, op één na. Ik sprak met de directeur van Het Limburgs Landschap, die eerst wat bezwaren opwierp en vervolgens overstag ging: ik mocht op zaterdagmiddag 25 augustus 2018 een boekpresentatie houden in Heerenhof ’t Voorhuys. Ik was opgetogen en doodsbang tegelijk. Want wie gaat er nu naar de boekpresentatie van een (helaas nog) onbekende auteur?
 

Ik smeekte wat mensen om naar mijn feestje te komen, en ontdekte dat op 25 augustus de helft van de mensheid op vakantie is of gaat, een festival of een concert van Justin Timberlake bezoekt, of samen met vrienden een tuinfeest of barbecue geeft. Enkelen zegden toe naar mijn boekpresentatie te komen. Opgeven of afzeggen was echter geen optie, dus ik bleef krampachtig glimlachen en stuurde uitnodigingen naar familie, collega’s, vrienden, bekenden en de pers. Er volgden wat aanmeldingen en zelfs aandacht van lokale en regionale media. En nog meer aanmeldingen… 

En zo zat ik op zaterdagmiddag 25 augustus 2018 met een huis, nee een hoeve vol enthousiaste mensen. De directeur van Het Limburgs Landschap verraste ons met een zeer vermakelijke en interessante speech, mijn uitgever sprak lovende woorden en mijn gasten vermaakten zich uitstekend. De Schaduwen vlogen de deur uit, en de middag vloog om. Helaas. Want wat was het een geweldige middag!

Die avond beleefde ik dankzij de vele foto’s die door een lieve vriendin waren gemaakt de middag nog eens opnieuw, onder het genot van een schaal overgebleven hapjes en een glas (of waren het er twee?) overgebleven wijn. Zoveel mensen, zoveel gezelligheid, zoveel mooie woorden. Wie zei er ook alweer dat boekpresentaties niet in trek zijn?


heerenhof