Mening of modder?

21/10/2018


Wim Kok is dood. Kok was van 1994 tot 2002 minister-president. Daarvoor was hij onder andere actief in het vakbondswezen, als fractievoorzitter van de PvdA en als minister van Financiën. Allemaal belangrijke publieke functies waarin ieders ogen op je gericht zijn en het onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken.
 

En nu is hij dus dood. Op 80-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn naasten overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. Een verdrietig nieuwsbericht zou je denken. Een bericht dat je met mededogen leest zou je denken. Maar niets is minder waar.

Ik las het bericht op de Facebookpagina van de Telegraaf. En daarna scrolde ik door de reacties. “… weer een zakkenvuller minder… een landverrader pur sang… eindelijk dood… dat ruimt lekker op… “ Verder scrollend werd de overleden premier nog onder meer een rat, een dief, een oplichter en een leugenaar genoemd.
 

Nu zou je kunnen roepen dat De Telegraaf niet de meest subtiele nieuwspagina is, maar dat doet er niet toe vind ik. Wat er toe doet is dat we anno 2018 kennelijk met zijn allen alle fatsoensnormen overboord hebben gegooid. Onder het motto van de vrije meningsuiting mag alles gezegd en – nog veel liever – veilig thuis achter je laptop geschreven worden. Terwijl je verveeld op je trein zit te wachten, mag je de ouders die hun kinderen verloren bij het ongeval in Oss hypocriete kakkers noemen (want geld genoeg om drie kinderen te hebben), een vermiste man in Thailand een pedofiel (want op vakantie in Thailand), Anouk een egoïstische slet (want een jonge vriend en zes kinderen), en Meghan Markle een aanstelster (want doet rustig aan in verband met zwangerschap).
 

Echt waar? Moet dat allemaal gezegd en geschreven worden? Is het werkelijk nodig om bakken verkeerd gespelde en slecht geformuleerde kritiek over elk nieuwsbericht uit te storten, vaak nog voordat we weten wat er precies aan de hand is en zonder de details te kennen? Het lijkt erop van wel. Maar ik vind van niet. Ik vind zoiets onnadenkend en smakeloos. Dat is mijn mening. Kom maar op met jullie kritiek! ;-)

 

meningofmodder