Nog één keer er samen op uit... kerstactie!

14/12/2019

Nog één keer de zee zien, of een voetbalwedstrijd van je favoriete club. Nog één keer naar je geboortedorp, met je kinderen naar de dierentuin, of afscheid nemen van je paard. Het lijkt misschien iets kleins, maar voor iemand die niet lang meer te leven heeft kan het de wereld betekenen.

Stichting Ambulance Wens Nederland


De Stichting Ambulance Wens Nederland vervult dit soort kleine grote wensen van terminaal zieke mensen. Onlangs trok een klein berichtje van de Stichting op Twitter mijn aandacht: “Wens 3 is voor een mevrouw (1983) uit Utrecht, zij gaat naar een herdenkingsdienst voor haar dochtertje in Amersfoort.”

Een terminaal zieke jonge vrouw van 36 jaar die dankzij Ambulance Wens een herdenkingsdienst voor haar dochtertje kon bijwonen. Ik zat te ontbijten en ik wilde denken wat mooi. Maar in plaats daarvan drupten er tranen in mijn schaaltje kwark. Wat een wereld aan leed gaat er schuil achter één zo’n berichtje. Ik dacht aan mijn eigen pijn en frustraties die in die periode immens leken en ik realiseerde me dat op datzelfde moment een stervende jonge vrouw afscheid nam van haar overleden kind. Ik voelde me klein.

Boekpromotie


Enkele dagen later brainstormde ik met mijn inmiddels vaste cameravrouw Monique over een op te nemen boekpromotiefilmpje. Vorig jaar zijn we rond de kerst een dagje met een koffer vol Schaduwen op pad gegaan om het boek onder de aandacht van media en publiek te brengen, dus de traditie eist dat we dit jaar met mijn laatste thriller Kamer 305 hetzelfde doen. Maar dan anders uiteraard. Anders, zo logisch, maar hoe? We overwogen een heus reclamespotje te maken. Eentje waar de gemiddelde Jumbo- of M&M-reclame een puntje aan zou kunnen zuigen. Eentje die de mensen zou doen beseffen dat ze heus echt waar alleen maar gelukkig konden zijn als ze vandáág nog een exemplaar van Kamer 305 zouden aanschaffen én eentje voor al hun geliefden.  We spuiden de meest briljante ideeën, maar op de een of andere manier ontbrak er iets.

 

En ineens wist ik wat het was. Echtheid. Oprechtheid. En toen wist ik wat ons te doen stond! Want natuurlijk wil ik mijn boeken promoten en ze in grote getalen verkopen, en daarna de vertalingen en de filmrechten niet te vergeten… Maar zelfs al gaat het me niet lukken om al die ambities waar te maken, dan nog zit ik hier met mijn gezonde lijf dit stukje tekst te typen terwijl ergens in dit land op dit moment een doodzieke man dankzij de Stichting Ambulance Wens met zijn kinderen naar de Efteling kan.

Dus wat gaan we doen?


Dus wat gaan we doen? We gaan boeken verkopen! Op 22 december a.s. gaan we net als vorig jaar met een koffer vol boeken op pad. ’s Ochtends zullen we in Maastricht het Vrijthof en omgeving onveilig maken en ’s middags het centrum van Den Bosch. En weer of geen weer, we gaan boeken verkopen! En aan het eind van de dag gaan we de opbrengst overhandigen aan een vrijwilliger van de Stichting Ambulance Wens. En misschien kan er dan wel dankzij iedereen die die dag een boek van me koopt een dezer dagen weer een ambulance op pad om een wens te vervullen. Hoe geweldig zou dat zijn?

 

 

IMG_20191214_201046